Blog van Leuvass

Wetenschappers stellen dodental door roken bij

Het aantal mensen dat de komende jaren sterft als gevolg van roken zal hoger zijn dan tot dusver verwacht. De algemeen geldende schatting dat het dodental tot 2020 verdubbelt tot tien miljoen is te conservatief. Het werkelijke aantal zal zeer waarschijnlijk fors hoger zijn. Dat verwachten Amerikaanse wetenschappers op basis van onderzoek onder 750.000 tieners in meer dan 130 landen.
Bron: Nu.nl

'Huisstofmijthoezen werken niet bij astmapatiënten'

De hoezen tegen huisstofmijt voor matrassen, kussens en dekbedden verminderen het medicijngebruik bij astmapatiënten niet. Mensen met astma die allergisch zijn voor huisstofmijt en de hoezen gebruiken, moeten net zo vaak de inhalator hanteren als allergische astmapatiënten zonder hoezen. Dat stelt Marjolein de Vries, die vrijdag op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit Maastricht.
Bron: Nu.nl

Bijna helft hartaanvallen onopgemerkt

Bijna de helft van de mensen met een hartaanval heeft niet door dat ze deze gehad hebben. Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onder 55-plussers blijkt dat per jaar negen op de duizend mensen een hartaanval krijgt, vier daarvan worden niet herkend door patiënt of dokter. Dat staat in een artikel dat epidemiologen van het Erasmus MC publiceren in het nummer van European Heart Journal dat 14-2 verscheen. Voor hun onderzoek volgden ze een groep van ruim 5000 mannen en vrouwen uit de Rotterdamse wijk Ommoord.
Bron: Nu.nl

'Test alle peuters op taalproblemen'

Consultatiebureaus moeten alle peuters van twee jaar screenen op taalontwikkelingsstoornissen, zodat ze zo nodig al op hun derde hulp kunnen krijgen. Hierdoor kan het taalniveau van 10.000 kinderen zo opgevijzeld worden dat dit op hun achtste niet meer onvoldoende is. Dat stellen wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum in een grootschalig onderzoek dat ze maandag presenteren. De studie is het vervolg op een onderzoek naar de screening op taalproblemen bij ruim 10.000 peuters verricht tussen 1995 en 1999.
Bron: Nu.nl

Ouderen krijgen eerder premie terug

Gepensioneerden die te veel inkomensafhankelijke zorgpremie betalen, krijgen hun geld dit jaar al terug. Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Hij komt tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die vindt het niet acceptabel dat de gepensioneerden tot volgend jaar op hun geld zouden moeten wachten. Het gaat om ouderen die naast hun AOW meerdere aanvullende pensioenen ontvangen, omdat ze diverse dienstbetrekkingen hebben gehad.
Bron: Nu.nl

Een op acht ziet niets in het verkeer

Één op de acht automobilisten heeft zulke slechte ogen dat het onverantwoord is dat ze zich dagelijks in het verkeer mengen. Dat blijkt uit een opmerkelijk Europees onderzoek van de universiteit van Antwerpen, dat werd uitgevoerd in verband met het recente besluit om over enkele jaren over te stappen op één Europees rijbewijs.
Bron: Telegraaf

Rente eurolanden onveranderd

De rente in de landen die de euro als munteenheid hebben, verandert voorlopig niet. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag op haar maandelijkse vergadering over de rente de bestaande tarieven te handhaven. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 2,25 procent. De meeste analisten hadden al zien aankomen dat de rente in de twaalf eurolanden niet zou veranderen. Net als in januari, toen de ECB ook niet aan de rentestand sleutelde, houden ze het erop dat in maart de tarieven wel omhoog gaan. In december trok de ECB de rente voor het eerst in vijf jaar op.
Bron: Nu.nl

CBS: Nederlander spaart fors minder

Nederlanders hebben vorig jaar ongeveer een derde minder gespaard dan in 2004. In 2005 legden huishoudens netto 9,7 miljard euro opzij tegen 14,3 miljard een jaar eerder. In 2003 groeide het spaarsaldo nog met 16,0 miljard. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt. Eind vorig jaar hadden alle huishoudens samen een slordige 211 miljard euro als spaartegoed. Een jaar eerder was dat ongeveer 202 miljard en op het einde van 2003 185 miljard.
Bron: Nu.nl

'Training in traplopen effectief voor senioren'

Ouderen die oefenen met traplopen en andere dagelijkse activiteiten, zijn effectiever bezig dan senioren die mee doen aan sportprogramma's op televisie als 'Nederland in Beweging'. Dat stelt Paul de Vreede van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, die dinsdag (24-1) promoveert op een door hem ontwikkeld beweegprogramma voor ouderen.
Bron: Nu.nl

'Parkinson vaak niet herkend'

Artsen herkennen ruim een op de drie nieuwe gevallen van de ziekte van Parkinson niet. Dat heeft tot gevolg dat de patiënten waarschijnlijk niet de juiste behandeling krijgen. Dat concludeert Lonneke de Lau van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in een proefschrift, waarop ze woensdag 1 februari promoveert.
Bron: Nu.nl

Home | Nieuws | Contact | Disclaimer | Copyright | Sitemap
Leuvass header