Blog van Leuvass

'Half miljard te veel aan zorgdeclaraties'

Ziekenhuizen en specialisten hebben in 2005 voor ruim een half miljard euro te veel gedeclareerd bij verzekeraars. Dat blijkt uit onderzoek van de branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). In het onderzoek 'Eerste analyse verdachte declaraties' werden de ziektekosten van vier miljoen verzekerden doorgelicht. Vooral cardiologen, chirurgen, orthopedisten en kinderartsen bleken te veel te declareren. De oorzaak ligt volgens de woordvoerder vooral in een verkeerd gebruik van het nieuwe declaratiesysteem dat in 2005 is ingevoerd. Maar ZN sluit fraude in sommige gevallen niet uit.
Bron: Nu.nl

Stille armoede onder 55- tot 64-jarigen

Ruim honderdvijftigduizend jonge ouderen van 55 tot 64 jaar leven onder de armoedegrens. Eenderde van hen kan niet een weekje op vakantie en één op de vijf blijft op versleten meubels zitten. Volgens de Rapportage Ouderen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft het afschaffen van de vut-regeling en het prepensioen de zachte financiële landing voor deze groep weggenomen. Als mensen op straat staan en afhankelijk worden van een uitkering, is de kans op armoede groot.
Bron: Telegraaf

Goede afspraken doen ziekteverzuim dalen

Het ziekteverzuim daalt sneller wanneer werkgevers, werknemers en de overheid samen concrete afspraken maken over veilig en gezond werken. Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken donderdag aan de Tweede Kamer heeft gezonden.
Bron: Nu.nl

'Fiscus betaalt aftrekposten dubbel terug'

Mogelijk tienduizenden huizenbezitters krijgen duizenden euro's te veel terug door een grote fout in de verwerking van hun aangifte. De Belastingdienst zou aftrekposten daardoor dubbel toekennen. Dit stelt het College van Belastingadviseurs (CB), dat veel klachten over de voorlopige aanslag 2005 heeft binnengekregen, meldt De Telegraaf vrijdag. CB-woordvoerder Jan Willem Kemper waarschuwt dat veel mensen het geld later moeten terugbetalen. Zij moeten bovendien rente betalen over het te veel betaalde geld. "In feite laat de fiscus de burger opdraaien voor een fout die de dienst zelf maakt. Dat is onrechtvaardig."
Bron: Nu.nl

Stroomstoringen berokkenen MKB miljoenenschade

Stroomstoringen hebben kleine en middengrote bedrijven vorig jaar 135 miljoen euro schade berokkend. Dit heeft het onderzoeksbureau EIM donderdag berekend. Ruim een derde van de kleine en middelgrote ondernemingen die een stroomstoring hebben meegemaakt, zegt schade te hebben ondervonden. Over alle MKB-ondernemingen is dat 11 procent. De ondernemers schatten de gemiddelde schade op 549 euro per stroomstoring.
Bron: Nu.nl

Chronisch zieken eisen no-claim terug

Een groep van minstens veertien chronisch zieken en gehandicapten stapt naar de rechter om van minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) de no-claim over 2005 terug te eisen. Zij hopen de rechter een principe-uitspraak te ontlokken waarvan straks elke chronisch zieke profijt heeft. Advocaat mr. Anthony Wijnberg zegt dat het mensen betreft die nooit voor de teruggave van de no-claim van 255 euro maximaal in aanmerking komen. De minister wilde met de regeling het kostenbewustzijn vergroten, maar dat gaat voor hen niet op. Wijnberg noemt de no-claim een onrechtmatige vorm van ongelijke behandeling van chronisch zieken.
Bron: Nu.nl

Sterke daling aantal jonge vrouwen in WAO

Het aantal jonge vrouwen in de WAO is sterk gedaald. In 2003 waren bijna 20.000 vrouwen onder dertig jaar nog arbeidsongeschikt, in de WIA, zoals de WAO tegenwoordig heet, zijn dat er nu 8500. Dat blijkt uit berekeningen die uitkeringsinstantie UWV op verzoek van het televisieprogramma NOVA heeft gemaakt.
Bron: Nu.nl

'Pensionado's proberen ziektekostenpremie te ontduiken'

De Spaanse politie heeft drie Nederlanders aangehouden wegens het sjoemelen met arbeidscontracten. Daarmee konden in Spanje verblijvende Nederlandse gepensioneerden gratis Spaanse ziekenzorg krijgen. De pensionado's probeerden zo hun bijdrage aan de nieuwe Nederlandse zorgverzekeringswet te ontduiken. Dat melden de in Barcelona verschijnende krant El Periódico de Catalunya en Het Financieele Dagblad. De politie zou al 51 pensionado's hebben verhoord. Het onderzoek concentreert zich op vier Spaanse regio's: Barcelona, Girona, Alicante en Malaga. De drie verdachten zouden de gepensioneerden arbeidscontracten hebben aangeboden voor lichte diensten, zoals het begeleiden van patiënten of mensen die een makelaar of bank zoeken. Als 'werknemer' waren ze automatisch verzekerd bij de Spaanse Seguridad Social, waardoor ze recht hadden op gratis ziekenzorg.
Bron: Nu.nl

Zorgverzekeraars willen kortere overstaptijd

Zorgverzekeraars willen dat mensen niet meer zoals dit jaar maanden de tijd krijgen om van verzekering te veranderen. Als het aan hen ligt, gaat de verzekering van overstappers op 1 januari 2007 in en blijft de bedenktijd beperkt tot maximaal een maand. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maandag bekend gemaakt. Dit jaar hadden mensen tot 1 maart de tijd om op te zeggen en konden ze tot 1 mei een nieuwe verzekering afsluiten. Omdat meer mensen overstapten dan verwacht en veel mensen tot het laatst wachtten, leverde dit ongekend veel werk op voor de verzekeraars.
Bron: Nu.nl

Ambtenaar denkt langer door te werken

Twee derde van alle werknemers bij de overheid en het onderwijs verwacht langer te moeten doorwerken dan nu. Van de ambtenaren en leraren tot 45 jaar denkt 64 procent pas met 65 jaar of nog later te stoppen met werken. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek dat pensioenfonds ABP samen met het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht heeft uitgevoerd. In het kader van het onderzoek zijn 2500 werknemers ondervraagd.
Bron: Telegraaf

Home | Nieuws | Contact | Disclaimer | Copyright | Sitemap
Leuvass header