Blog van Leuvass

'No-claim kan wel volgend jaar afgeschaft'

Het is nog niet te laat om de no-claim volgend jaar af te schaffen, maar dan moet de politiek daar wel voor 10 oktober een besluit over nemen. Dat stelde koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Het is volgens ZN wel te laat om in 2007 een alternatief systeem van eigen betalingen in te voeren.
Bron: Nu.nl

Minder schade door verkeersongelukken

Doordat er minder verkeersongelukken gebeuren, hoeven verzekeraars minder schade uit te keren. Dat komt hun financiële resultaten dit jaar ten goede, verwacht het Verbond van Verzekeraars. Vorig jaar keerden de verzekeraars nog ongeveer 3 miljard euro aan weggebruikers uit. Dat neemt dit jaar met 115 miljoen euro af. Deze afname compenseert de verwachte daling van de premie-inkomsten van 45 miljoen euro, aldus de brancheorganisatie.
Bron: Nu.nl

'Een op de drie in zorg ondervoed'

Een op de drie mensen in de Nederlandse gezondheidszorg is ondervoed. Het gaat om 25 tot 40 procent van de ziekenhuispatiënten, 20 tot 25 procent van de verpleeghuisbewoners en 15 tot 25 procent van de mensen die thuiszorg krijgen. Die ondervoeding wordt slechts bij de helft van alle patiënten herkend en behandeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat professor Jos Schols uit Maastricht namens de stuurgroep Wie beter eet wordt Sneller Beter heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.
Bron: Parool

Autobedrijven willen met website reputatie verbeteren

Een op de drie automobilisten gaat er op voorhand van uit dat de rekening van de garage niet klopt. Bijna 43 procent twijfelt regelmatig aan de prijzen die autobedrijven rekenen voor onderhoud en reparatie. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Trendbox. Om die argwaan bij de automobilisten weg te nemen hebben autobedrijven de website www.mijngarage.nl geopend.
Bron: Nu.nl

'Keizersnede verhoogt kans op overlijden baby'

Baby's die zonder medische noodzaak gehaald worden met een keizersnede, hebben een driemaal zo grote kans om binnen een maand na de geboorte te overlijden dan kinderen die met een natuurlijke bevalling ter wereld komen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. In onder meer de Verenigde Staten en Latijns-Amerika groeit het aantal geplande geboortes via een keizersnede explosief.
Bron: Nu.nl

Twee miljoen Nederlanders met huidziekte

Volgens het onderzoeksrapport 'Huidaandoeningen in de huisartspraktijk' zijn er door huisartsen meer dan twee miljoen Nederlanders geregistreerd met huidziekten. Dat maakte de Stichting Nationaal Huidfonds bekend. Op initiatief van het huidfonds is in het UMC St. Radboud in Nijmegen een onderzoek verricht naar huidziekten onder de Nederlandse bevolking.
Bron: Telegraaf

Duizend extra doden door hittegolf juli

In juli zijn door de hitte ongeveer duizend mensen meer overleden dan gemiddeld in die maand. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt. Eerder had het CBS al naar buiten gebracht dat er in de eerste drie weken vijfhonderd extra doden waren gevallen. Het totaal valt hoger uit, omdat de hittegolf in de laatste week van juli aanhield. Toen de temperatuur in de eerste week van augustus daalde, nam ook het aantal sterfgevallen af.
Bron: Nu.nl

'Hervorming pensioenstelsel niet nodig'

Het Nederlandse pensioenstelsel is behoorlijk bestand tegen de vergrijzing. De pensioenvoorziening van 625 miljard euro is groot genoeg om de toezeggingen gestand te doen, zonder dat belastingen of premies omhoog moeten. Er zijn dan ook geen grootscheepse hervormingen van het pensioenstelsel nodig. Dit stelt het ambtenarenpensioenfonds ABP in een zogeheten position paper. Het grootste pensioenfonds van Nederland keert zich tegen voorstellen om de pensioenleeftijd te verhogen of om de hoogte van de pensioenen af te toppen.
Bron: Nu.nl

Inkomen daalt voor vierde jaar achtereen

Het inkomen dat mensen kunnen gebruiken om te consumeren is vier jaar achtereen gedaald. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meegedeeld. In totaal hadden Nederlanders vorig jaar 235,4 miljard euro te besteden. Het besteedbare inkomen nam vorig jaar met 0,7 procent af ten opzichte van 2004. "Daarmee was 2005 het vierde jaar op rij waarin het reëel beschikbaar inkomen daalde", stelt het CBS. "In de periode van 1996 tot en met 2001 steeg het nog ieder jaar." Met een min van meer dan 2 procent was de terugval in 2003 het grootst.
Bron: Nu.nl

ECB verhoogt rente naar 3 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente met een kwart procent verhoogd. Het belangrijkste tarief, de zogeheten herfinancieringsrente, komt daardoor op 3 procent. Dit is het tarief dat centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken. De renteverhoging komt niet onverwacht. ECB-president Jean-Claude Trichet gaf onlangs een schot voor de boeg toen hij zei extra waakzaam te zijn op de oplopende inflatie in de eurozone. De ECB richt zich op een inflatie van bijna 2 procent. In juli kwam het percentage voor de derde maand op rij op 2,5.
Bron: Nu.nl

Home | Nieuws | Contact | Disclaimer | Copyright | Sitemap
Leuvass header